Kategorier
Artiklar

Var ute i god tid för ditt takbyte

Att byta ett tak behöver inte ta så lång tid, man kan säga runt en vecka. Dock kan det ta tid att få de tillstånd man behöver. Även inköp av material och planering tar tid, så var ute i god tid.

Planera din takläggning i god tid. Det tar lång tid innan allt går igenom. Det kan krävas att man ansöker om bygglov när man ska byta tak. Detta kan man kolla upp hos sin kommun. Även om man ska måla om taket kan det krävas ett bygglov.

När man sedan går vidare och börjar kolla efter hantverkare tar även det tid. Ni ska hitta en som passar er. Sedan ska allt planeras och material behöver köpas in. Det kan ta några månader innan projektet kan starta. När man anlitar takläggare lämnar man över allt arbete gällande taket till dem.

Vad krävs för att byta tak?

Det är som sagt olika om det krävs bygglov eller ej, för att få reda på vad som gäller er får ni kontakta kommunens byggnadsnämnd. Det är inte heller helt enkelt att veta själv om taket behöver bytas. Låt någon se över det gärna minst en gång per år. Då ser de direkt eventuella problem. Man kan ibland även se det inifrån. Om man kollar upp i taket och ser att det börjar bli någon fuktfläck, då kan det vara på tiden att se över taket. För att huset ska må bra behöver taket må bra.