Kategorier
El

Hyra elverk – Är det värt det?

Om du behöver elverk en enda dag är det knappast värt att köpa det. Då är det mer ekonomiskt att hyra elverket vid detta tillfälle. Men om behovet är en vecka, två veckor eller flera månader? Genom att titta priset på vad det kostar att hyra elverk och ställa det mot vad samma elverk hade kostat att köpa in går det att hitta en brytpunkt. Följande priser är tagna från ett uthyrningsbolag i Stockholm som hyr ut olika mobila elverk.

Exempel 1 – Det lilla elverket

Det allra minsta elverket hos detta företag är på 1000 Watt och 1,2 kW. Ett mobilt elverk som ”lätt” kan bäras med tack vare dess vikt på 14 kg. Fyll upp tanken och det kommer att ge el i upp till sex timmar. Har inköpspris i butik på ca 4500 kr.

Kostnaden hos detta företag är 300 kr för första dagen och därefter kostar det 200 kr för ytterligare dagar. På prislistan framgår inte om det ges rabatt om elverket hyrs flera veckor.

Att hyra denna lilla modell skulle alltså kosta 1500 kr för en vecka. Därmed behöver man hyra tre veckor för att komma upp i inköpspriset.

Exempel 2 – Det stora elverket

Med en vikt på 95 kg är det betydligt större än det ovan. Men det står på hjul så kan relativt lätt i alla fall rullas på plats. Här är drifttiden 7 – 8 timmar. Det är alltså inte drifttiden som primärt skiljer dessa modeller utan kraften. Med denna modell ges nämligen 6000 Watt, 9 kW och 10,6 hk. Den har ett inköpspris i butik på ca 20 000 kr.

Att hyra den kostar ca 1500 kr för ett dygn och sedan ungefär hälften för kommande dygn. Det innebär en kostnad på 6000 kr för en vecka. I likhet med ovan ligger brytpunkten på ca tre veckor.

Jämföra priser kan löna sig

Hos detta uthyrningsföretag i Stockholm var alltså priserna på en nivå som gjorde att hyra under tre veckor i sträck medför en kostnad som är lika hög som att köpa ett nytt elverk. Samtidigt är det bara prisexempel från ett av de många företag som hyr ut maskiner i Stockholm. En del av dessa hyr enbart ut på längre tidsperioder vilket skapar bättre priser medan andra fokusera på kortare uthyrningstider.

Det kan alltså löna sig rejält att jämföra priserna hos flera företag. Är det längre tidsperiod bör även en offert beställas.

Kom ihåg andrahandsvärdet

Det som inte ingår i uträkningen ovan är andrahandsvärdet. Om du har använt elverket av och till ett år och köpt in det för 5000 kr – hur mycket kan du då sälja det för? Andrahandsmarknaden är relativt god via köp- och säljsidor så som exempelvis Blocket. Men det kräver förstås att elverket fungerar som det ska och inte har för stora skador.